Beräkna ryggbredden på din bok - ScandinavianBook ScandinavianBook

Upplägg för bokomslag


Hur får jag reda på hur bred ryggen av min bok är?
Om du går in i vår priskalkylator, får du automatiskt se bokens ryggtjocklek - och alla andra mått som är avgörande för en lämplig layout. I princip är tjockleken på bokblocket och ryggbredden ute på höger sida om prisberäknaren.

Mer hjälp med att göra tryckfiler
Om du behöver mer information och vägledning, kolla in våra beskrivningar nedan kontakta oss personligen. Kom ihåg att det också finns möjlighet till praktisk hjälp från en av våra grafiker.

Softcover/paperback omslag


Om du väljer att göra omslaget till boken själv – inbindingen – så måste den göras separat. Det betyder att du kommer att skicka in två separata filer till tryckeriet: bokens innehåll och bokens omslag.

Om du vill pröva att göra omslaget i OpenOffice.org (vilket programmet inte är gjort för), så ska du inte använda OpenOffice.org writer, utan OpenOffice.org Draw. Här nedan följer ett exempel på hur det kan gå till.

Sidans format
Omslaget måste göras som en enda fil, där både fram och baksida, och bokryggen hänger ihop. Omslagets fram och baksidan måste ha samma format som sidorna i din bok till en början.

Bokryggens bredd beror på hur många sidor boken har, och på kvaliteten på pappret som boken trycks på.  Den informationen får du av tryckeriet. Hela omslaget måste också ha en beskärnings kant på 3 mm, hela vägen runt. Du måste se till att det inte finns någon bild eller text i det området, eftersom det kommer att klippas bort.

Ett exempel
Så här kan ett bokomslag se ut:
Bokens format är 140 mm x 220 mm.
För bokryggen behöver du 12 mm.
För beskärning, övre, undre och kanterna behövs 3 mm.

Bredd:   Höjden:
Beskärning: 3 mm Beskärning: 3 mm
Boken: 140 mm Boken: 220 mm
Bokrygg: 12 mm Beskärning: 3 mm
Boken: 140 mm
Beskärning: 3 mm
Total: 298 mm Total: 226 mm

se stor version

Utfällbart omslag


Pocket omslag - standard Omslaget görs som ett dokument, där baksidan är till vänster, bokryggen i mitten, och framsidan till höger.

Kom ihåg att lämna 3 mm för beskärning och kom ihåg att du kan räkna ut hur bred bokens rygg måste vara på www.scandinavianbook.se. Det är tillåtet att ha med linjer som visar hur bred bokens rygg kommer att vara (se exemplet nedan).

Pocket omslag – utfällbart omslag
Omslaget görs först som ett standard omslag för en pocketbok (se ovan).
Sen läggar man till storleken på den delen som ska fällas ut.
Den brukar vara 80 eller 100 mm.

Kom ihåg utfall
Utfall är de 3 mm utöver fram och baksidans verkliga storlek (det överflödiga). Om du är osäker på vad propagation är, så är det god ide att ta fram en bok med utfällbart omslag och se hur den är gjord (eller se illustrationen nedan).
  Precis som för de vanliga pocketböckerna, behövs linjer som visar hur bred bokryggen är. Sen behövs också linjer som visar vart omslaget ska vikas.

Lägg märke till vecket i bokryggen, tack vare propagationen så måste det vara 143 mm från bokens rygg på både fram och baksidan.

Bredde:   Højden:
Beskärning: 3 mm Beskärning: 3 mm
Vingar: 80 mm Boken: 220 mm
Propagation: 3 mm Beskärning: 3 mm
Boken: 140 mm
Bokrygg: 12 mm
Boken: 140 mm
Propagation: 3 mm
Vingar: 80 mm
Beskärning: 3 mm
Total: 464 mm Total: 226 mm

se stor version

Helbind/hardcover omslag


Om du är osäker på hur en inbunden bok görs, kan det vara god idé att ta ner en från bokhyllan och kolla på omslaget medan du läser det här. Precis som med utfällbara omslag, så är det 3 mm propagation på inbundna böcker. Men här gäller det inte bara på bredden, utan även på höjden.

Det betyder att själva omslaget är 3 mm större än bokens innehåll, hela vägen runt. Det är också 17 mm hela vägen runt till böjen De 15 millimetrarna binds ihop med bakre delen av omslaget.

Det betyder att den här delen varken är synlig från bokens fram eller baksida, det är ändå en bra idé att låta grafiken gå hela vägen över bindningen, eftersom det ger en mjukare ingång till själva bindningen.

Upplägg för bokryggen på inbundna böcker
Bokryggen på en inbunden bok är ganska unik. Du kan räkna ut ryggens bredd på www.scandinavianbook.se under rubriken “rygbredde-beregner”.Layout för inbindning
Nedbrændingen er det nedhak, der er i bogen lige før ryggen på både for- og bagside. Nedbræændingen vil typisk gå ca. 10 mm ind på omslagts for- og bagside.

”The downburn” kallas skåran som inbindingen har på både fram och baksidan, precis innan ryggen. Skåran är vanligtvis 8 mm djup i fram och baksidan av omslaget. Det är ofta en bra idé att centrerar din omslagsdesign efter den här skåran.

På så sätt ser den mer centrerad ut än om du centrerar hela sidformatet. Men det får du såklart bestämma själv, eftersom vissa designer faktiskt ser mer centrerade ut när man centrerar allt.

Exempel: 140 x 220 mm helbind/hardcoveromslag med 12 mm ryg.

Bredde: Højden:
Beskärning: 3 mm Beskärning: 3 mm
Böj: 17 mm Böj: 17 mm
Propagation: 3 mm Propagation: 3 mm
Boken: 140 mm Boken: 220 mm
Bokryggen: 12 mm Propagation: 3 mm
Boken: 140 mm Böj: 17 mm
Propagation: 3 mm Beskärning: 3 mm
Böj: 17 mm
Beskärning: 3 mm
Total: 334 mm Total: 262 mm

se stor version
Loading ...

Din inköpskorg

 
Ekspres gebyr:
Pris totalt : exkl. moms
Samlet rabat: