Omslagsmallar

Hur tar jag reda på hur bred ryggen på min bok är?
Om du går till vår prisberäknare får du automatiskt besked om ryggraden på din bok – och alla andra mått som är avgörande för en lämplig layout. Som utgångspunkt visas bokblockets tjocklek och ryggens bredd på prisberäknarens högra sida.

Mer hjälp med uppsättning av tryckfiler
Om du behöver mer information och vägledning, titta på våra beskrivningar nedan eller kontakta oss personligen. Tänk på att det även finns möjlighet till praktisk hjälp från någon av våra grafiska formgivare.

Softcover/mjukband omslag

 

Om du själv gör omslaget till din bok - bindningen - måste det göras separat så att du levererar två filer till tryckeriet: bokblocket (texten) och omslaget.

Om du vill försöka dig på att göra omslaget till OpenOffice.org (som förmodligen inte är det mest lämpliga programmet för detta), ska du inte använda ordbehandlaren (writer), men däremot Rit-funktionen (draw). Följande är ett exempel på hur man kan göra.

Sidformatet
Omslaget ska göras som en sammanhängande fil som består av framsida, baksida och bokrygg i ett. Fram- och baksidan ska i princip ha samma sidformat som dina textsidor.

Bokryggens bredd beror på hur många sidor boken har, samt vilken papperskvalitet som används.

Denna information måste tryckeriet ge dig. Dessutom måste hela omslaget ha en beskärningskant på 3 mm hela vägen runt om. I detta område ska du se till att det inte finns någon text eller bild eftersom det skärs bort.

Ett exempel
Så här kan ett bokomslag se ut:
Bokens format är 140 mm x 220 mm.
Till bokryggen behövs 12 mm.
För beskärningskant behöver man lägga till 3 mm upptill, nedtill och i ytterkanterna.

Bredd:
A Beskärning: 3 mm
B Bokblocken 140 mm
C Ryggen 12 mm
B Bokblocken 140 mm
A Beskärning 3 mm
Total: 298 mm
Höjd:
A Beskärning 3 mm
D Bokblocken 220 mm
A Beskärning 3 mm
Total: 226 mm

Flik omslag

 

Mjukband omslag - standard
Omslaget är gjort som ett dokument, med baksidan till vänster, ryggraden i mitten och framsidan till höger.

Kom ihåg att lägga till 3 mm för beskärning (bleed) och kom ihåg att du kan se ryggens bredd under produkten böcker genom att välja antal sidor och papperskvalitet. Placera gärna streck som anger ryggens bredd.

Mjukband omslag - flikomslag
Omslaget är gjort som ett vanligt mjukband omslag. Dessutom kommer bredden på flikarna till. Flikarna är vanligtvis 80 mm eller 100 mm.

Kom ihåg formeringen
Formeringen är de 3 mm som omslaget sticker ut utanför själva bokblocket på fram- och baksidan. Om du är osäker på vad formering är, kan du ta ner en bok med omslagsflikar från bokhyllan och titta på hur den är utformad.

Precis som för standard-pocketböcker vill vi gärna ha streck som indikerar ryggbredden + streck som indikerar var omslaget ska bockas.

Observera att markeringen för böjningen på grund av formeringen måste sitta 143 mm från ryggen på både fram- och baksidan.

Bredd:
A Beskärning: 3 mm
B Flik: 80 mm
C Formering: 3 mm
D Bokblocken: 140 mm
E Ryggen: 12 mm
D Bokblocken: 140 mm
C Formering: 3 mm
B Flik: 80 mm
A Beskärning: 3 mm
Total: 464 mm
Höjd:
A Beskärning: 3 mm
F Bokblocken: 220 mm
A Beskärning: 3 mm
Total: 226 mm

Inbunden/hårdpärm omslag

 

Om du är osäker på hur ett helbundet omslag görs är det en bra idé att ta ner en bok från hyllan för att titta på när du läser detta. Precis som med böcker med omslagsflikar har helinbundna böcker 3 mm formering. Här gäller det dock inte bara bredden utan också höjden.

Det innebär att själva omslaget är 3 mm större än bokblocket hela vägen runt om. Dessutom tillkommer 17 mm hela vägen runt till för den runda kanten. De 17 mm är det som böjs till på baksidan av omslaget.

Detta syns dock inte på omslagets fram- och baksida, men det är en bra idé att låta grafik eller bild fortsätta på det böjda området eftersom det ger en mjukare övergång i själva kurvan.

Att sätta ryggen till en indbunden bok/hårdpärm
Ryggen på en helinbunden bok är lite speciell. Du kan beräkna ryggbredden på böcker om du väljer antal sidor och papperskvalitet.

Layout av omslag för inbunden bok/hårdpärm
Ryggen har en liten kant som fortsätter en bit in på både fram- och baksidan av ryggen. Denna kant går oftast 10 mm in på omslagets fram- och baksida.

Det är ofta en bra idé att centrera sin omslagsdesign efter att man har tagit hänsyn till den här kanten. Detta gör omslagsdesignen visuellt mer centrerad än om man centrerar på hela sidans format.

Men det är en bedömning man måste göra eftersom vissa omslag ser mer centrerade ut om man centrerar dem på hela sidan.

Exempel:
140 x 220 mm inbunden/hårdpärm omslag med 12 mm rygg.

Bredd:
A Beskärning 3 mm
B Rund kant 17 mm
C Formering 3 mm
D Bokblocken 140 mm
F Ryggen 12 mm
D Bokblocken 140 mm
C Formering 3 mm
B Rund kant 17 mm
A Beskärning 3 mm
Total: 338 mm
Höjd:
A Beskärning: 3 mm
B Rund kant: 17 mm
C Formering: 3 mm
G Bokblocken: 220 mm
C Formering: 3 mm
B Rund kant: 17 mm
A Beskärning: 3 mm
Total: 266 mm
Loading ...

Din inköpskorg

 
Ekspres gebyr:
Pris totalt: : exkl. moms
Total rabatt: