Efterbehandling

På ScandinavianBook sköter vi efterbehandlingen själva.

Scandinavian Book är ett av få tryckerier som har bokbinderi inhouse.

Det gör att vi själva kan kontrollera kvaliteten och för dig som kund ger det mer flexibilitet och större leveranssäkerhet.

Laminering

Vi rekommenderar alltid att du applicerar en laminering på ditt omslag.
Laminering är en tunn plastfilm som påförs omslagets ytsida. Det ger ett exklusivt utseende och ger extra skydd mot till exempel repor, smuts från färg och vätska.

Olika lamineringar
Vi erbjuder följande lamineringar:

Bokomslag utan laminering = eget ansvar
Om du väljer bort en laminering på din bok måste du vara medveten om risken för brist, sprickor och smuts från färg på ryggen och på bokens omslag. ScandinavianBook kan inte hållas ansvarig för detta!

Digital

3D-lack och -folie

Partiell 3D-lack, guld- och silverfolie
Framhäv detaljer på ditt omslag med vår premiumeffekter, partiell 3D-lack och/eller guld- eller silverfolie. Effekterna är lysande för att lyfta fram till exempel titlar på bokomslag, logotyper och för att skapa exklusiva detaljer i din design.

Softcover/Mjukband
3D-effekter kan väljas för mjukband utan flik och wire-o/spiral med kascherat fram- och baksidor.

3D-lack och -folie med bokrygg

Digitalt = billigt
Maskinen fungerar 100 % digitalt. Därför har de dyra startkostnaderna (nästan) försvunnit, och du kan se fram emot oanade låga priser!

Textstorlek och avstånd
Våra 3D-effekter flyter ut lite och det kan vara särskilt tydligt på bokstäver. Var därför försiktig när du använder 3D-lack och folie på liten teckenstorlek och skarpa kanter.


Så här gör du tryckfilerna
För denna typ av bearbetning finns det vissa krav på dina tryckfiler.

Folieprägling/blindprägling

Vi erbjuder en rad av specialeffekter till omslaget av alla bindingstyper.

Traditionell prägling
Specialeffekterna produceras med traditionell prägling. Den passar särskilt bra för att lyfta fram till exempel titeln på både framsida, rygg och baksida, men det är bara fantasin som sätter gränser.

Vi erbjuder:

Kliché
För traditionell prägling måste en kliche beställas. Det innebär att vi måste ta emot din fil för ditt omslag i tre separata filer:

  • Én med tryckfilen
  • Én med tryckfilen och klyscha synlig
  • Én til klyscha

PDF-fil för folieprägling/blindprägling
Lämna in PDF-filen som anger var det ska finnas folieprägling/blindprägling i rätt format med bokstäver/illustrationer gjorda i svart.

OBS: Traditionell folieprägling är INTE möjlig på skyddsomslag - kontakta oss för att höra om alternativ och pris för detta.


Så här gör du tryckfilerna
För denna typ av bearbetning finns det vissa krav på dina tryckfiler.

Trådbindning

Extra styrka
För böcker som kommer att användas intensivt i flera år, eller som du vill ha en platt öppning, rekommenderar vi att skaffa trådbindning. När böcker är trådbundna förbättras styrkan i bokblockets rygg.

Böcker som är trådbundna både sys och limmas i ryggen.

Vi erbjuder trådbindning för både mjukband och hårdpärm, oavsett om böckerna är digital- eller offsettryckta.

Vi rekommenderar speciellt trådbindning som tillval till hårdpärm-böcker, eftersom det ger boken en snyggare öppning.

Trådbindning

Flikomslag

Mjukband med flikomslag, också kallat flikböcker, används ofta för romaner etc. där författaren presenteras på fliken och samtidigt fungerar fliken som ett bokmärke för läsaren.

Typiskt produceras flikarna 80-100 mm breda, men de kan göras upp till 15 mm under bokens bredd.

Minsta bredd
Vi rekommenderar inte fliker under 75 mm, eftersom de då tenderar att öppna sig på de färdiga böckerna.

Flikbok

Flikbok

Spiral / Wire-o

Vi erbjuder två spiral typer, nämligen wire-o och spiral.

Wire-O är en öppen bindtråd som kläms ihop. Förslutningen är baktill. Spiral är en kontinuerlig spiral som "vänder sig" genom hålen i boken.

När du väljer spiral- eller wire-o-bindning kan du välja mellan flera typer av fram- och baksidor med exklusiv finish.

Inre marginalen
Du måste vara medveten om att hålen för spiralen går upp till 10 mm in i pappersarken. Detta måste beaktas när du bestämmer din inre marginal. Vi rekommenderar en innermarginal på minst 12 mm för spiral och wire-o.

Spiral

Wire-O

Endast hårdpärm

Överdrag

Som standard tillverkar vi omslaget för hårdpärmsböcker på 170 g Silk som är laminerat och överdragen på 2,4 mm kartong.

Klotband
Vill du ha ett annat utseende erbjuder vi 115 g Geltex Fineline som överdrag.

Den här typen av papper betyder att omslaget klätts med ett tygliknande papper och kan inte lamineras. När man inte laminerar kan pappret lätt bli smutsigt och böckerna kan komma att få ett mer slitet utseende med tiden.

Överdrag

Endast hårdpärm

Rund rygg

Vi erbjuder att producera hårdpärm -böcker med rund rygg.

När din bok produceras med rund rygg, blir "trådbindning" automatiskt aktiverat. Det krävs en trådbindning så att vi kan runda ryggraden och bokens framkant blir helt professionellt korrekt.

Bokblocket måste vara minst 10 mm, så att det går att göra en rund rygg.

Observera att bredden på ryggen ökar med ca. 12 % på grund av den runda ryggen. Vår online ryggbreddskalkylator visar rätt mått.

Platt rygg

Rund rygg

Endast hårdpärm

Fram- och baksida

Fram och baksida är de sidor som finns längst fram/bak i en inbunden bok (före/efter bokblock). Vi erbjuder två typer av främ- och baksida, nämligen inbyggd (standard) eller separat.

Inbyggd fram- och baksida

Med inbyggd fram- och baksida limmas första och sista sidorna av ditt bokblock fast på omslagets insida. Det gör det möjligt att få tryck på omslagets insida, samtidigt som bokblocket är förstärkt med gasväv i ryggen.

De första och sista sidorna i innehållsfilerna måste vara tomma eftersom dessa klistras in i omslaget. Sida 2 i ditt bokblock blir alltså insidan av omslagets framsida och näst sista sidan blir insidan av omslagets baksida.

Inbyggd fram- och baksida

Separat fram- och baksida

Separat fram- och baksida är det klassiska sättet att hänga upp ett bokblock i en inbunden bok. Här införs en 4-sidig mapp framför och bakom bokblocket. Detta är vanligtvis på 120 g Offsetpapper och utan tryck.

Separat fram- och baksida

Så här gör du dina tryckfiler för fram- och baksida

Vi har förberett en guide så att du vet hur dina filer för fram- och baksida ska utföras.

Endast hårdpärm

Kapitälband

Kapitälband är ett av de trevliga extra tillval som erbjuds för inbundna böcker. Bokblocket måste vara minst 8 mm bred för att tillåta kapitälband.

Som standard erbjuder vi kapitälband i standardfärgerna vit och svart. Vill du ha en annan färg kan du ange färgnumret i din beställning.

Standard färger:


Vit


Svart


505


514


517


522


525


528

Endast hårdpärm

Läsband

Läsband kan vara grädden på moset för din inbundna bok. Bokblocket måste vara minst 8 mm bred för att tillåta läsband.

Kontakta oss på info@scandinavianbook.se för möjlighet och pris för detta.

Läsband

Läsband

Läsband

Endast hårdpärm

Skyddsomslag

Skyddsomslaget är ett löst omslag som med flikar, som kan användas för indbundna/hårdpärm böcker, där det läggas runt om ryggen för att beskydda boken.

Skyddsomslag produceras oftast på 170g Silk, och är alltid kascherat.
Det går att få både premiumeffekter och specialeffekter som traditionell folieprägling/blingprägling på skyddsomslaget. Kontakta oss på info@scandinavianbook.se för alternativ och pris för detta.

Skyddsomslag


Så här gör du dina filer
Använd vår guide och undvik misstag.

Foliering

Om du vill ha dina böcker folierad, t ex individuellt eller i set/paket av valfritt antal stycken, kan du välja detta här.

Vad är folie?
Folie är en tunn plastfilm som slår in boken i sluten genomskinlig plast. Observera att detta alternativ förlänger produktionstiden.

Foliering
Loading ...

Din inköpskorg

 
Ekspres gebyr:
Pris totalt: : exkl. moms
Total rabatt: